פרשת קדושים:
'אומנות האהבה' -
הרב יעקב נגן
פרשת קדושים היא מהפרשות עם המספר הרב ביותר של מצוות בנושאים שונים. על המכנה המשותף שלהן מעיד הפסוק הפותח את הפרשה: "וידבר ה' אל משה לאמר: דבר אל כל עדת בני ישראל ואמרת אליהם: קדושים תהיו, כי קדוש אני ה' אלהיכם". על פסוק זה אומר המדרש שפרשה זאת נאמרה במעמד הקהל, בנוכחות כל עם ישראל, מאחר שבפרשה זו יש יסודות תורה רבים.
בין המצוות בפרשה:
- מצוות שבין אדם למקום: איסור עבודת אלילים; שמירת השבת; איסור שבועת שקר; איסורי כלאיים ושעטנז.
- מצוות שבין אדם לחברו: הציווי "ואהבת לרעך כמוך"; מצוות כיבוד אב ואם; איסורי גניבה, שקר ורכילות; מצוות תוכחה ואיסור נקימה ונטירה; "מפני שיבה תקום והדרת פני זקן".
- צדק חברתי: איסור הלנת שכר; איסור נתינת מכשול לפני עיוור; איסור על לקיחת שוחד; מצוות אהבת הגר; ציווי שלא לרמות במידות ומשקלות ("מאזני צדק").
- דיני מורא מקדש והקורבנות: זמני אכילת הקורבן; איסור פיגול
- מצוות התלויות בארץ: איסור עורלה; מתנות עניים (לקט, שכחה ופאה).
- איסור לנהוג כחוקות הגויים: הקפת הראש והשחתת הזקן, כתובת קעקע, פנייה לאוב ולידעוני; איסור על עבודת המולך.
- פירוט עונשי מוות וכרת על איסורי גילוי עריות, שנכתבו בפרשת אחרי מות.
שילוח השעיר לעזאזל, ציור של ויליאם ג'יימס ווב
- סדר כניסת הכהן הגדול לקודש הקודשים ביום הכיפורים.
- איסור שחוטי חוץ - האיסור להקריב קרבנות מחוץ לבית המקדש
- מצוות כיסוי הדם אחרי השחיטה
- איסורי גילוי עריות
* הפטרה * של קדושים
ההפטרה היא בספר יחזקאל, פרק כ"ב פסוקים א-טז, "התשפוט שפוט", והיא מתארת את תוכחתו של יחזקאל על הפרת איסורי העריות. קריאת הפטרת אחרי מות היא נדירה ביותר בגלל שבשנים פשוטות אחרי מות מחוברת ל"קדושים" וקוראים את הפטרת קדושים. בשנים מעוברות המתחילות ביום חמישי קוראים בשבת פרשת אחרי את הפטרת שבת הגדול ובשנים מעוברות בהם פסח יוצא ביום חמישי או בשבת קוראים עם פרשת אחרי מות את הפטרת פרשת קדושים, כי בשבת פרשת קדושים קוראים את הפטרת שבת ראש חודש או "מחר חודש". על כן, רק בשנים מסוג זחג (כ 6% מהשנים) קוראים את הפטרת אחרי מות "התשפוט התשפוט".
בעבר, היה המנהג בהפטרת פרשות אחרי מות וקדושים הפוך, שהפטרת פרשת קדושים היא "התשפוט שפוט", והפטרת פרשת אחרי מות היא "הלא כבני כושיים". המנהג היה להשתדל להימנע מקריאת הפטרת "התשפוט שפוט", משום שהיא מדברת בגנותה של ירושלים, ולכן כאשר הפרשות היו מחוברות קראו את הפטרת "הלא כבני כושיים", וכן בשנים שבהן קראו בשבת אחרי מות את הפטרת שבת הגדול, שבת ראש חודש או "מחר חודש", קראו בשבת קדושים את הפטרת "הלא כבני כושיים".[1] המנהג היה מבוסס על דעת רבי אליעזר במשנה שלא לקרוא הפטרה דומה המדברת אף היא בגנות ירושלים. (אף כי לא נתקבלה דעתו להלכה). (מגילה ד', י')
פרשות "אחרי מות קדושים" מהזהר
והקבלה מאת - שאול יודקביץ
סחורה משומשת תוכלו למצוא בחנויות יד שנייה
שהפכו בשנים האחרונות לטרנד, או כשתרצו
לרכוש רכב בעלות מוזלת. אבל אנשים הם לא
טרנד חולף ובטח שלא סחורה
בבוקר אחד רגיל להחריד את מתעוררת, מביטה במראה והמציאות הנוקבת מביטה בך. אמת אחת מגיחה: את רוצה אהבה. הקשר הרציני שאת זוכרת כלל טבעות והחלפת נדרים, אחר כך היה שם מבול של אכזבות, ואפילו האהבה התעופפה לה יחד עם ההינומה מעבר לאופק, עד שכבר לא נשאר לה זכר. אחר כך היו שם כעס ואבל, ואז התגרשת.
שבת שלום ושבוע טוב
No comments:
Post a Comment